Zo zet je LSI-zoekwoorden in voor SEO!

Ben je wel eens bezig met het schrijven van een blogpost en vraag je je af hoe je die teksten écht lekker laat scoren in Google? Dan heb je vast wel eens gehoord van LSI-zoekwoorden. Klinkt ingewikkeld, maar dat valt best mee! In deze blog neem ik je mee in hoe je LSI-zoekwoorden slim inzet voor SEO. Geen droge theorie, gewoon praktische tips waar je meteen mee aan de slag kunt. Dus, pak een kop koffie en laten we erin duiken!

Joyce Monthiny

Geschreven door:

Joyce Monthiny

4 min

Wat betekent LSI?

LSI, oftewel Latent Semantic Indexing, klinkt misschien als iets dat alleen techneuten begrijpen, maar eigenlijk is het best simpel. Het gaat erom dat zoekmachines, zoals Google, niet alleen letten op de exacte zoekwoorden die je gebruikt, maar ook op de woorden die daar nauw mee verbonden zijn. Stel je voor dat je een artikel schrijft over “hondenvoer.” Zoekmachines kijken dan ook naar woorden zoals “huisdier,” “hondenras,” en “voeding.” Deze woorden helpen Google te begrijpen waar jouw tekst precies over gaat. Kortom, LSI-zoekwoorden zorgen ervoor dat je content beter aansluit bij wat mensen écht zoeken, en dat betekent meer kans op een goede ranking!

Waarom zijn LSI-zoekwoorden belangrijk?

LSI-zoekwoorden zijn belangrijk omdat ze je helpen om niet alleen op één specifiek zoekwoord te focussen, maar een breder en relevanter verhaal te vertellen. Stel je voor: als je alleen maar hetzelfde zoekwoord herhaalt, gaat je tekst al snel een beetje saai en onnatuurlijk aanvoelen, en dat merkt Google ook. Maar door LSI-zoekwoorden te gebruiken, kun je op een natuurlijke manier meer variatie en diepgang in je content brengen. Dit helpt zoekmachines om beter te begrijpen waar je artikel over gaat, wat de kans vergroot dat je hoger in de zoekresultaten komt. En laten we eerlijk zijn, wie wil dat nou niet? Het zorgt er ook voor dat je teksten meer aansluiten bij de vragen en behoeften van je lezers, en dat vinden zowel Google als je publiek geweldig!

LSI zoekwoorden gebruiken

Zo zet je LSI-zoekwoorden in voor je website

Als je bezig bent met het optimaliseren van je website, wil je natuurlijk alles uit de kast halen om goed te scoren in Google. LSI-zoekwoorden zijn daarbij echt een slimme truc die je niet wilt missen. Ze zorgen ervoor dat je content niet alleen fijner leest, maar ook beter aansluit bij wat mensen zoeken. Maar hoe doe je dat precies? In deze alinea leggen we je stap voor stap uit hoe je LSI-zoekwoorden handig kunt inzetten, zodat je SEO écht zijn werk gaat doen.

Stap 1: Kies je hoofdzoekwoord:

Laten we bij het begin beginnen. Je hebt een onderwerp in gedachten voor je artikel of pagina, iets waar je echt iets over te vertellen hebt. Maar voordat je begint met schrijven, moet je eerst je hoofdzoekwoord kiezen. Dit is het woord of de zin waarop je wilt dat mensen jouw content vinden. Stel, je bent bezig met een artikel over gezonde voeding voor honden. Dan zou “gezond hondenvoer” een prima hoofdzoekwoord kunnen zijn. Dit zoekwoord vormt de kern van je verhaal en helpt zoekmachines (en je lezers) te begrijpen waar je content precies over gaat. Het is als het ware de rode draad die door je hele artikel loopt.

Stap 2: Zoek gerelateerde zoekwoorden

Nu je je hoofdzoekwoord hebt bepaald, is het tijd om wat dieper te graven. Want alleen dat ene woord herhalen, gaat je niet helpen om goed te scoren. Wat je nodig hebt, zijn gerelateerde zoekwoorden, oftewel LSI-zoekwoorden. Dit zijn woorden en zinnen die vaak samen met je hoofdzoekwoord worden gebruikt en die extra context geven aan je tekst. Hier komt het leuke deel: je kunt tools zoals Google Suggest, Ubersuggest of AnswerThePublic gebruiken om deze woorden te vinden. Typ je hoofdzoekwoord in, en je krijgt meteen een hele lijst met ideeën. Denk aan termen zoals “voedingsstoffen voor honden,” “beste hondenvoer,” of “hondenvoeding tips.” Deze zoekwoorden geven je tekst meer diepte en zorgen ervoor dat zoekmachines precies snappen waar je artikel over gaat. Bovendien maak je zo je content nog waardevoller voor je lezers, omdat je meer relevante info biedt.

Stap 3: Verwerk ze op een natuurlijke manier

Dit is waar het echte werk begint—het schrijven zelf. Maar maak je geen zorgen, je hoeft geen SEO-goeroe te zijn om dit goed te doen. Begin gewoon met schrijven zoals je dat normaal zou doen. Terwijl je bezig bent, probeer je de LSI-zoekwoorden die je hebt gevonden, op een natuurlijke manier in je tekst te verwerken. Het belangrijkste is dat het natuurlijk en vloeiend aanvoelt. Je wilt immers niet dat je tekst leest als een opeenstapeling van zoekwoorden. Denk er bij elke zin aan hoe je een LSI-zoekwoord kunt gebruiken zonder dat het geforceerd overkomt. Misschien gebruik je een zoekwoord in een subtitel, of werk je het in een zin op een manier die logisch klinkt. Zo blijft je tekst lekker leesbaar voor je publiek én scoor je punten bij Google.

Stap 4: Optimaliseer titels en koppen

Titels en koppen zijn erg belangrijk. Niet alleen omdat ze de aandacht van je lezers trekken, maar ook omdat ze zoekmachines helpen om je content beter te begrijpen. Hier kun je echt scoren door je LSI-zoekwoorden slim in te zetten. Stel, je hebt als hoofdzoekwoord “gezond hondenvoer” en als LSI-zoekwoord “beste hondenvoer,” dan kun je bijvoorbeeld een kop maken als “De beste tips voor gezond hondenvoer.” Zo’n kop is niet alleen aantrekkelijk voor je lezers, maar ook voor zoekmachines. Ze begrijpen beter waar je artikel over gaat, en dat kan helpen om hoger te ranken. En vergeet niet dat veel mensen artikelen scannen voordat ze besluiten om verder te lezen. Goed geplaatste LSI-zoekwoorden in je koppen kunnen ervoor zorgen dat ze langer blijven hangen en daadwerkelijk je hele artikel lezen.

Stap 5: Gebruik ze in afbeeldingen en alt-teksten

Afbeeldingen zijn niet alleen leuk om naar te kijken; ze kunnen ook een grote rol spelen in je SEO-strategie. Wanneer je een afbeelding uploadt, geef deze dan een bestandsnaam die iets te maken heeft met je hoofdzoekwoord of een van je LSI-zoekwoorden. Maar daar houdt het niet op—zorg ervoor dat je ook alt-teksten toevoegt die deze zoekwoorden bevatten. Alt-teksten zijn korte beschrijvingen van wat er op de afbeelding te zien is, en ze helpen zoekmachines om je afbeeldingen te begrijpen. Bovendien zorgen ze ervoor dat je content toegankelijker is voor mensen met visuele beperkingen. Door je LSI-zoekwoorden hier te gebruiken, geef je zoekmachines nog een extra signaal over waar je artikel over gaat. En dat kan je helpen om nog beter te scoren.

Hulp nodig met je LSI-zoekwoorden?

Heb je nog wat extra hulp nodig met het vinden of inzetten van LSI-zoekwoorden? Geen zorgen, dat is heel normaal! Het kan in het begin wat lastig lijken, maar met een beetje oefening krijg je het snel onder de knie.Of je nu vastloopt bij het zoeken naar de juiste termen of gewoon wat advies wilt over hoe je ze het beste kunt gebruiken, we helpen je graag verder. Aarzel niet om contact op te nemen of een berichtje achter te laten. Samen zorgen we ervoor dat jouw content scoort in Google en je website een stuk beter vindbaar wordt. Laat ons weten waar je tegenaan loopt. Dan kijken we samen hoe we je SEO naar het volgende niveau kunnen tillen!

Inhoudsopgave

Anderen bekeken ook