Welk proces komt er kijken bij WPO optimalisatie?
Voordat je begint met het veranderen van een website, is het belangrijk om te kijken naar de opbouw. Daarbij vraag ik mijzelf af of deze compleet opnieuw moet worden gebouwd of dat ik de website ga verbeteren waar dat kan. Wanneer het nodig is om een website te bouwen zorg ik ervoor dat het skelet van de site zo sterk mogelijk is, want een goed begin is oprecht het halve werk. Door te zorgen voor het optimaliseren vanaf het begin creëer je als het ware zo’n sterke ruggengraat, dat het bijna niet meer fout kan gaan. Hieronder leg ik duidelijk uit hoe het optimaliseren van een website gaat wanneer je vanaf het begin gaat bouwen of als je besluit ervoor te kiezen om de site te optimaliseren:
Bouwen van een website
Wanneer ik besluit opnieuw een website te bouwen let ik altijd op de afbeeldingen en het optimaliseren hiervan. Zo kies ik bijvoorbeeld voor Webp afbeeldingen zodat sites soepeler werken of SVG, Scalable Vector Graphic, dit lijkt op een afbeelding maar is in feite een code waardoor je website minder wordt vertraagd. Ook zorg ik dat zo min mogelijk veeleisende elementen, zoals plugins, worden gebruikt. Zo hebben wij onze eigen plugin die ervoor zorgt dat een website maximaal blijft runnen zonder hierin vertraagd te worden door andere factoren zoals het laden van 10 opties waarbij er maar 1 nodig is.
Besluiten een website te optimaliseren
Voordat ik begin met een website te veranderen gebruik ik een checklist waarbij ik meerdere factoren check. Zo bekijk ik de foutcodes in Googles, wat er allemaal op de site staat, SEO en SE ranking en nog vele andere tools om te kijken wat er kan worden verbeterd. Wanneer ik zie dat de opbouw prima is en ik de website kan optimaliseren ga ik van start. Ik zie dit als een fijn proces, want ik denk altijd maar zo: Als je begint met optimaliseren, wees blij dat je verbeterpunten hebt. Iedere verbetering betekent vooruitgang.
Waarom is een snel werkende website zo belangrijk?
Het belang van Website Performance Optimalisatie is uiteindelijk de bezoekersvriendelijkheid. Stel jezelf voor dat je iets wilt opzoeken, maar een website is te traag en doet er een lange tijd over voordat die is geladen. Grote kans dat je het tabblad al hebt gesloten voordat hij volledig is geladen, dit is waarom WPO je website maakt of breekt. Hier heeft Amazon ook een onderzoek naar gedaan. Hierbij kwam Amazon erachter dat elke vertraging van 100 milliseconden in de laadtijd, zij 1% van hun omzet misliepen. Daarnaast heeft Google ook een test uitgevoerd; de doelgroep wilde meer zoekresultaten op de eerste pagina zien en hebben daarom getest wat er zou gebeuren wanneer ze 10 en 30 zoekresultaten zouden aantonen. Wat bleek hieruit? De pagina met 30 zoekresultaten laadde er 5 seconden langer over dan de pagina met 10 zoekresultaten. Dit had als gevolg een halve seconde vertraging en wel 20% minder verkeer. Zo zie je maar dat een snelle website hebben meer is dan een goede netwerkverbinding.
Dé veel gemaakte fout in Website Performance Optimalisatie
Waar veel mensen zich in vergissen als het aankomt op WPO is de desktop en mobiele score. Zo zie ik vaak voorbij komen dat iemand trots laat zien dat hij een desktopscore van 100 heeft bereikt, maar blijkt de mobiele score lager te zijn omdat hier minder bij stil wordt gestaan. Dit is een misvatting die ik vaker voorbij zie komen. Tegenwoordig kijken mensen sneller naar een website vanaf hun telefoon, dan dat zij de computer hiervoor aanzetten en op hun gemak gaan zitten. De wereld van nu wil alles zo snel mogelijk en à la de minuut voor zich hebben, zo ook een snelle website. Wanneer jouw desktop score hoog is, maar je mobiele score niet is het goed om te kijken naar het optimaliseren van de weergave van jouw website op de mobiel.
5 jaar Website Performance Optimalisatie: Dit heb ik geleerd!
Na 5 jaar websites om te toveren naar een soepel lopende site, zijn er veel dingen die ik heb geleerd. Jaarlijks blijven verschillende zaken veranderen en is het belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn. Dit maakt WPO een vak dat nooit saai wordt, ook niet wanneer je elke dag loopt te sleutelen aan dezelfde dingen. Wat mij vooral motiveert is het behalen van een zo hoog mogelijke score, net zoals op school vroeger. Het scoren van 95 punten is voor mij gelijk aan het halen van een 9,5 op school. Daarnaast heb ik vooral geleerd dat de kleine details het grootste verschil maken. Het optimaliseren van afbeeldingen, minimaliseren van onnodige scripts en zorgvuldig omgaan met caching hebben bijvoorbeeld een enorme impact op de algehele prestatie. Hierdoor is Website Performance Optimalisatie een beroep waar ik nooit uitgekeken op raak!