December staat alweer voor de deur en terugkijkend op het jaar 2015 springt er een onderwerp uit wanneer je het hebt over online marketing: Video Marketing. Het is misschien wel het meest gehypte onderwerp van het afgelopen jaar, waardoor wij niet achter kunnen blijven het een plekje in onze wekelijkse blog te geven. Wat moet je weten over video marketing en hoe zet je een succesvolle video campagne op?
Hiermee kun jij ook senioren bereiken. Lees verder hoe je ook op andere manieren commitment bij senioren kunt creëren.
Video marketing is booming, maar dan ook echt booming. Vraag jezelf eens af hoeveel video’s jij vandaag de dag bekijkt per dag. Vermenigvuldig dat eens met het aantal dagelijkse internetgebruikers en je zal versteld staan. Niet voor niets bestaat 57% van het dagelijkse internetverkeer uit video’s. In 2017 zal dit boven de 69% zijn en tegen de tijd dat we in 2020 zijn aanbeland zal dit percentage boven de 80 liggen.
Deze cijfers bekijkend zal je je wel afvragen waarom jij hier nooit wat mee gedaan hebt. We zullen het je niet kwalijk nemen, want een succesvolle video marketing campagne opzetten blijkt lastiger te zijn dan het in eerste instantie lijkt. Toch zullen we je met een paar tips een eind op weg helpen.
Video marketing: de tips & tricks
1. Bepaal je budget
Laten we eerst maar met het vervelendste beginnen, de kosten. Je moet niet willen concurreren met video’s van professionele artiestenmaatschappijen. Wil je dit doen, ben je al snel tientallen duizenden euro’s kwijt en zal je een erg slechte ROI (return on investment) hebben.
Om een goed publiek te creëren, en deze vast te houden, is het genoeg om eens in de paar weken een nieuwe video te plaatsen. Dit hoeft niet veel te kosten.
Klanten vinden kwaliteit belangrijk, maar authenticiteit nog veel belangrijker. Neem de video daarom op in je eigen kantoor, in plaats van in een (te) dure studio. Je enige relatief dure investering zal een HD-kwaliteit camera zijn. Je ‘viewers’ zullen eerder onder de indruk zijn van je unieke, behulpzame video’s dan ze zich druk maken of je wel de juiste belichting hebt gebruikt.
2. Zoek uit wat je wilt vertellen
Binnen je branche is er een overload aan potentiële video onderwerpen. Hierom is het des te belangrijker uit te zoeken wat er relevant is en wat je publiek van jou wilt weten.
Een goede eerste video is waarin je vertelt over wat je bedrijf doet en wie je bent. Hierna kunt je je concentreren op video’s over elke stap van je marketingproces.
Zoals je in onze blog over The Golden Circle al hebt kunnen lezen, vinden je volgers het niet alleen belangrijk wat je doet, maar ook waarom je het doet. Aanvullende informatie over je bedrijfsproces zullen je volgers daarom extra waarderen.
3. Laat niet alleen je producten zien
Aanvullende informatie over je producten geven is belangrijk, maar het zijn vaak niet de meest bindende verhalen.
Om écht commitment bij je klanten te creëren, is het belangrijk een menselijk gezicht aan je bedrijf te geven. Laat daarom niet alleen je producten zien, maar ook je werknemers. Laat verder je bestaande klanten vertellen over jullie samenwerking, wanneer je bedrijf zich in de dienstenbranche bevind.
4. Houd je video’s kort
Er zijn twee redenen waarom je je video’s absoluut niet te lang moet maken.
Ten eerste kan elke filmmaker je vertellen dat het een enorm werk is om je video’s te monteren en te editen. Een film van anderhalf uur kan voor de filmmakers al snel een paar maanden fulltime werk opleveren. Behoedt jezelf voor dit werk door het aantal takes te beperken.
De tweede reden dat je de tijdspanne van je video’s beperkt moet houden, slaat op de spanningsboog van je kijkers. Waar je tijdens het lezen zelf door de informatie kunt scannen wat je relevant vind, is dit niet mogelijk bij het bekijken van video’s. Dit is dus extra ‘vermoeiend’. Wil je de aandacht vasthouden, zal je de video’s dus relatief kort moeten houden.
5. Vind uit waar je video’s te plaatsen
Het is verleidelijk om je video’s allemaal op Youtube te droppen. Het is namelijk gratis en relatief makkelijk. Alhoewel video’s op google relatief goed presteren in de zoekresultaten van Google, kan Youtube je kijkers echter doorsturen naar irrelevante, of nog erger, concurrerende video’s.
Maak daarom niet alleen gebruik van Youtube, maar ook van je eigen website en van Facebook.
Al met al een goede steun in de rug voor een succesvolle video campagne. Heb je nog vragen, neem dan gerust contact op.
Tot volgende week!
Lees ook over de SEO trends voor volgend jaar!