Veel websites hebben een of meerdere Pdf-bestanden online staan. De gedachte heerst dat je deze Pdf’s puur vanuit inhoud voor je website upload. Echter, dit hoeft niet het enige te zijn, daar Google deze bestanden ‘gewoon’ kan indexeren.
“Kan Google Pdf-bestanden indexeren? Maar dan kun je ook SEO uitvoeren op Pdf’s?”
Dat klopt helemaal, en we gaan je er alles over vertellen. Hoe optimaliseer ik Pdf’s voor Google? Je leest het hieronder!
De basis van indexeren
Allereerst is het zaak om een goede basis te leggen voor het bestand. Zo dien je te weten voor welke zoekwoorden je de inhoud optimaliseert, zodat je gestructureerd te werk kunt gaan. Dit begint bij het doen van een goed zoekwoordonderzoek. Welke zoekwoorden zijn er? Wat is de zoekfrequentie op deze zoekwoorden en wat is de concurrentie?
Wanneer je in kaart hebt gebracht voor welke zoekwoorden je gaat optimaliseren in het Pdf-bestand – ervan uitgaande dat je de content al geschreven hebt – kun je de basis van optimalisatie gaan leggen: content optimalisatie. Hiervoor dien je jouw zoekwoorden op de juiste plek terug te laten komen. Dit doe je aan de hand van de volgende onderdelen:
Bestandsnaam
Wanneer je SEO voor een Pdf gaat uitvoeren, dien je in je achterhoofd te houden dat dit bestand kenmerken van zowel een ‘normale’ landingspagina als een afbeelding bevat. Zo dien je de ‘normale’ onderdelen te optimaliseren (zie hieronder), maar heb je nog steeds te maken met een soort bestand. Dit bestand heeft dus ook een relevante bestandsnaam nodig, zodat Google uit kan lezen waar de Pdf over gaat. Bovendien dien je de afbeelding niet te lang te maken. Hieronder een voorbeeld, zoals voor een handleiding voor de ‘KOGA E-nova’, een elektrische fiets:
koga-e-nova-elektrische-fiets
Headings
Ook Pdf-bestanden hebben ‘gewoon’ een headingstructuur en een duidelijke hiërarchie tussen tussenkopjes nodig. Net als met een normale landingspagina dient elke pagina maar één h1 te hebben en moet er een duidelijke hiërarchie tussen de h2 t/m h6 zitten. Dit helpt Google om het bestand uit te kunnen lezen en te snappen waar het bestand over gaat.
Titels en meta descriptions
Wanneer je een Pdf-bestand uploadt en wilt dat deze geïndexeerd wordt, wil je invloed hebben op de manier waarop deze wordt geïndexeerd. Dit betekent dat je de meta description en SEO-titel in wilt vullen. Dit doe je niet via de ‘normale’ weg, zoals via Yoast. Je dient deze meta gegevens via het bestand zelf in te vullen. Hier zijn gelukkig diverse programma’s voor, zoals via Adobe Acrobat Reader.
Autoriteit en interne links
SEO voor een Pdf verschilt ook op het gebied van linkbuilding niet veel met SEO voor een normale pagina. Er verschijnt nog steeds een extra URL, wat betekent dat er ook autoriteit voor gecreëerd kan worden, zowel intern als extern. Behandel het bestand dan ook net zo als een normale pagina: stuur relevante interne links vanaf andere pagina’s naar deze pagina en genereer links afkomstig van externe pagina’s.
Bestand en inhoud
Ik vertelde het je in het begin al, maar een Pdf-bestand heeft kenmerken van zowel een ‘normale’ landingspagina als van een afbeelding. De fout is dan ook snel gemaakt om het bestand als een afbeelding op te slaan.
Doe dit niet!
Google kan namelijk geen afbeeldingen uitlezen, dus gaat jouw inhoud in zijn geheel verloren als je dit doet. Kies er dan ook voor om jouw Pdf met tekst-inhoud op te slaan.
Toch verschilt een Pdf op nog meer vlakken in verhouding tot een landingspagina. Een normale pagina kan namelijk responsive worden gemaakt voor mobiele apparaten en een Pdf niet. Houd er daarom rekening mee in de vormgeving van jouw inhoud. Dit betekent dat je zoveel mogelijk links uit moet lijnen en afbeeldingen boven teksten moet plaatsen in plaats van ernaast.
Tot slot heb je nog steeds te maken met een bestand. En een bestand neemt veel ruimte in. Zorg er daarom voor dat jouw Pdf-bestand niet te groot is. Houd hiervoor een maximum van 5mb aan.
Conclusie
Al met al is het mogelijk om SEO voor een Pdf-bestand uit te voeren, mits je weet wat je doet. Het komt namelijk in veel gevallen overeen met een normale landingspagina, maar het verschilt ook op een aantal vlakken. Heb je hulp nodig om de optimalisatie voor jouw Pdf-bestanden, of voor jouw website in het algeheel uit te voeren? Voel je vrij om contact met ons op te nemen!
Zijn jouw sterren verdwenen in Google en wil je weten waar dit mee te maken heeft? Lees dan snel verder op de desbetreffende pagina!