Een buyer persona creëren, kan een flinke toegevoegde waarde hebben voor je business. Buyer personas zijn fictieve, gegeneraliseerde vertegenwoordigers van jouw ‘ideale’ klant. Ze helpen je een beeld te geven van de soort persoon waar jij je op aan het richten bent. Daarbij helpt het je je klanten op een humane manier te benaderen. Wanneer je een goed beeld hebt van je buyer personas, weet je hoe je je content op moet bouwen en heb je het overeenkomstige koopgedrag van je doelgroepen in kaart gebracht. Vandaag brengen we je hier alles over bij; van het opstellen van een buyer persona tot de daadwerkelijke uitvoering hiervan.
Wat kan een buyer persona voor mijn business betekenen?
Zoals wij hierboven al zeiden, helpt een buyer persona je je (potentiële) klanten beter te begrijpen. Het helpt je te bepalen hoe je je content vormgeeft, hoe je een boodschap overbrengt, hoe je je product opstelt en waar de specifieke behoeftes van verschillende groepen liggen.
De beste buyer personas zijn opgebouwd vanuit een uitgebreid marktonderzoek, gecombineerd met in kaart gebrachte gegevens van bestaande klanten (zoals interviews en andere onderzoeken). Je combineert doelgroepen en creëert een fictief persoon op basis van overeenkomstig koopgedrag. Dit wil niet zeggen dat je maar één ‘persona’ mag maken. Geheel afhankelijk van je business kun je er voor kiezen er één op te stellen, maar dit kan zelfs oplopen tot ruim 20 buyer personas. Wanneer je echter net begint, begin dan klein. Er kunnen altijd later nog personas toegevoegd worden.
Buyer personas binnen marketing
Terugbrengend naar de basis, helpen buyer personas je content en andere boodschappen te creëren die je ideale publiek aanspreken. Het helpt je je boodschap op een persoonlijke manier over te brengen, ook al richt je je op verschillende segmenten en verschillende personen. Om een voorbeeld te geven, kun je je opgebouwde e-maillijst bijvoorbeeld personaliseren en segmenteren per buyer persona.
Hoe maak ik een buyer persona?
Er zijn verschillende manieren om een buyer persona te creëren. Dit kan onder andere door middel van interviews, enquêtes, steekproeven en andere onderzoeken die je op je doelgroep uitvoert. Op deze manier kun je onderscheid maken tussen bestaande klanten, leads en personen die nog ‘koud’ zijn en niet aan je database zijn toegevoegd.
Manieren om een buyer persona te creëren, zijn bijvoorbeeld:
- Spit je huidige database door om trends te ontdekken in de manier waarop klanten of zekere leads jouw content hebben ontdekt.
- Wanneer je een (contact)formulier maakt, verwerk hier dan bepaalde gegevens in. Wanneer je je op de consumentenmarkt richt, kun je ze bijvoorbeeld een plaatsnaam of een geboortedatum in laten vullen. Wanneer je je op de business to business kant richt, is het weer handig om ze de grootte van hun bedrijf of de branche waarin ze werkzaam zijn op te laten geven.
- Wanneer je een sales team hebt, genereer dan feedback over wat zij tegen zijn gekomen bij het benaderen van (potentiële) klanten. Laat ze loggen wat ze tegen zijn gekomen door bijvoorbeeld een Excel bestand op te stellen waarin ze per klant bepaalde basisgegevens kunnen verwerken.
- Stel vragen aan zowel klanten als prospects om te ontdekken wat zij als positief of negatief zien omtrent jouw service of product.
Dus ehh, wat nu?
Nu komt de stap waar de meeste (online) marketeers de mist mee in gaan. Het creëren van een buyer persona is relatief simpel. Door een beetje te Googlen kun je allerlei tactieken, technieken, tools en templates vinden. Binnen de kortste keren heb je al een goed buyer persona opgebouwd. De meeste marketeers laten dit nu voor wat het is en doen er niks mee.
Jij niet!
Hieronder lees je namelijk tips en tricks om jouw opgebouwde buyer personas daadwerkelijk in de praktijk toe te passen.
Pas je elevator pitch aan
Op het moment dat je cold calling gebruikt om nieuwe klanten binnen te halen, kun je je opgestelde buyer personas hier toepassen. Niemand kan elk telefoontje opnieuw een geheel uniek gesprek aanknopen. Op den duur herken je hier bepaalde trends en een bepaald soort persoon in. Op basis van de gevonden gegevens kun je hier als het ware bepaalde scripts in opstellen, waardoor je weet hoe je antwoord moet geven op bepaalde vragen en hoe jij juist bepaalde vragen moet stellen om een specifiek antwoord te krijgen. Wanneer jij de juiste scripts samenstelt op basis van je buyer personas, kun je binnen de kortste keren een aanzienlijke stijging in je sales bemerken.
Buyer persona in de content van je website
Ook binnen je website kun je gebruik maken van je gevonden personas. Door het installeren van cookies voor bezoekers op je website, kun je talloze gegevens in kaart brengen. Hier kun je op een dynamische manier je content op aanpassen. Het gaat zelfs zo ver dat je op basis van een bepaald IP-adres een call to action button aan kunt passen of zelfs hele blokken content om kunt gooien. Het is hier wel belangrijk goed in kaart te brengen met wie je te maken hebt en de afweging te maken of al deze aanpassingen niet ten koste gaan van de laadsnelheid of de functionaliteiten van je website.
Al met al
Al met al zijn buyer personas een welkome aanvulling op je business. Het kan een geweldig alternatief zijn op het moment dat je met meerdere doelgroepen te maken hebt. Door de juiste gegevens vanaf de juiste plekken te verzamelen en bij te houden, bemerk je trends en gemeenschappelijke factoren binnen bepaalde groepen. Maak fictieve personen op basis van deze gegevens en gebruik ze om meer verkopen te realiseren.
Vooral in de online business zitten hier de nodige haken en ogen aan. SAM Online Marketing is de partij die jou hier wegwijs in kan maken en je meer rendement kan laten halen uit je online business. Wil je de mogelijkheden bespreken, bel ons dan eens op via 085 303 5754 of stuur een e-mail naar info@samonlinemarketing.nl.
Vond je dit interessant? Lees dan ook eens hoe je in 5 stappen een online brand opbouwt.