Wat is een slug in Wordpress?

Als je net WordPress begint te gebruiken kom je veel dingen tegen waar je waarschijnlijk nog nooit van heeft gehoord. Hier valt een slug ook onder. Veel mensen vragen zich dan ook af: ‘Wat is een slug?’. Een slug komt terug bij elk artikel in WordPress. Een slug is een onderdeel van de URL. Het is het gebruikersvriendelijke deel dat wordt geplaatst na het hoofddomein. Een slug zorgt voor een SEO vriendelijke URL en het identificeert een individuele pagina.

Ali Demir

Geschreven door:

Ali Demir

Leestijd: 3 min
Wat is een slug?

Alles over Slugs in WordPress: Optimaliseer voor Betere Resultaten

Als je met WordPress werkt, is de kans groot dat je de term ‘slug’ bent tegengekomen. Maar wat is een slug precies en waarom is het zo belangrijk voor de zoekmachine-optimalisatie (SEO) van je website? In dit artikel leggen we je alles uit over slugs in WordPress en hoe je ze kunt optimaliseren voor betere resultaten.

Waaruit bestaat een slug?

WordPress maakt de slug automatisch aan de hand van de titel van een artikel of pagina. Bij het maken van een slug gebruikt WordPress de volgende regels:

  • Er worden alleen maar kleine letters gebruikt
  • Spaties worden vervangen door een koppelstreepje
  • Er komen geen speciale karakters voor in een slug

De automatische gegenereerde slug van WordPress is altijd aan te passen door er dubbel op te klikken of door op ‘bewerken’ te drukken.

Waarom is een Slug belangrijk?

Een slug is een onderdeel van een URL dat meestal het artikel of de pagina beschrijft. Het is het gedeelte dat na je domeinnaam komt in de URL en staat ook wel bekend als padnaam. Slugs zijn cruciaal voor de SEO van je website, omdat ze bijdragen aan gebruiksvriendelijke en leesbare URL’s.

Hoe Maak je een Gebruiksvriendelijke Slug?

Wanneer WordPress een slug maakt, kan je de volgende regels volgen:

  1. In de slug komen alleen kleine letters;
  2. Spaties worden vervangen voor een koppelstreepje;
  3. Speciale karakters worden niet in de slug verwerkt.

Om een gebruiksvriendelijke en geoptimaliseerde slug te maken, is het belangrijk om onnodige woorden te verwijderen en de focus te leggen op de belangrijkste zoekwoorden. Woorden als “en”, “of”, “als” kunnen vaak uit de slug gehaald worden, omdat ze weinig tot geen waarde hebben voor zoekmachines.

Aanpassen van Slugs: Wanneer en Hoe?

Het is mogelijk om de slug aan te passen nadat je een artikel gepubliceerd hebt, maar dit is niet altijd verstandig. Wanneer je de slug van een gepubliceerd artikel wilt aanpassen, zorg er dan voor dat je een 301-redirect maakt van de oude naar de nieuwe URL. Op deze manier blijven alle links naar het artikel werken en voorkom je problemen met je SEO.

Waarvoor worden slugs aangemaakt?

Slugs worden aangemaakt voor alle nieuwe pagina’s of artikelen. Als je met categorieën of tags werkt worden er ook slugs gemaakt. Bij alle slugs gelden de regels die hierboven staan geformuleerd. Daarbij hebben slugs ook invloed op de posities in zoekmachines. Indien je er zeker van wilt zijn dat jouw website de juiste slugs gebruikt kan je het beste jouw SEO uitbesteden. Voor Google is het belangrijk dat je korte en gebruiksvriendelijke URL’s gebruikt. Daarom is het soms verstandig om de automatische slug van WordPress aan te passen door er keywords in te verwerken of om onnodige woorden eruit te halen. Met nettere, kortere URL’s zorgt u er indirect voor dat u hoog in Google komt te staan. Het is daarmee een wezenlijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie.

Slug aanpassen na publicatie artikel

Je zou de slug in Wordpress aan kunnen passen na het publiceren van een artikel of pagina. Dit is alleen niet verstandig om te doen omdat alle links naar de oude URL dan niet meer zullen werken. Je kan dit natuurlijk oplossen door middel van een 301 redirect en de oude link te laten doorverwijzen naar de nieuwe maar het is niet de bedoeling dat je dit bij alles gaat doen alleen om het mooier te maken. Probeer een slug alleen aan te passen als het echt nodig is en zorg dan voor een 301 redirect. Dit zorgt ervoor dat jouw bezoekers op de juiste pagina terecht komen. Wil je weten hoe jouw website ervoor staat met de slugs en andere onderdelen van SEO? Doe dan de gratis SEO check!

Veelgestelde Vragen over Slugs in WordPress

Hoe maak je een goede slug?

Een goede slug is kort en heeft de gewenste zoekwoorden. Verwijder onnodige woorden en zorg ervoor dat de slug duidelijk maakt waar het artikel over gaat.

Kan ik een slug wijzigen?

Ja, je kunt de slug wijzigen in het veld ‘permalink’ in WordPress. Vergeet niet om een 301-redirect te maken van de oude naar de nieuwe slug na het wijzigen.

Is een Slug essentieel voor SEO?

Absoluut! De slug is een belangrijk onderdeel van de URL en speelt een grote rol in de SEO van je website. Een geoptimaliseerde slug zorgt voor betere resultaten in zoekmachines.

Kan ik dezelfde slug gebruiken voor meerdere pagina’s?

Nee, elke pagina moet een unieke slug hebben. Het gebruik van dezelfde slug voor meerdere pagina’s kan problemen veroorzaken voor je website en SEO.

Conclusie

Een slug is een essentieel onderdeel van de URL en draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid en SEO van je website. Hoewel WordPress automatisch een slug genereert op basis van de titel van je artikel, kan het soms nodig zijn om deze aan te passen en te optimaliseren voor betere resultaten.

Zorg ervoor dat je slugs kort, beschrijvend en gefocust zijn op de belangrijkste zoekwoorden. Als je besluit om de slug van een gepubliceerd artikel te wijzigen, vergeet dan niet om een 301-redirect te maken van de oude naar de nieuwe URL om eventuele problemen met je SEO te voorkomen.

Door aandacht te besteden aan de slugs van je WordPress-artikelen, kun je de vindbaarheid en prestaties van je website aanzienlijk verbeteren. Dus houd je slugs in de gaten en optimaliseer ze waar nodig voor de best mogelijke resultaten in zoekmachines.

Inhoudsopgave

Meer lezen van Ali
Meer lezen van Ali?

Alle begrippen op een rij

0-9

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J
K
L

M

N

O

P

Q
R

S

T

U

V
W

X
Y
Z