Wat is Domein Autoriteit

Domein Autoriteit (DA) is een metriek die is ontwikkeld door Moz om de sterkte en geloofwaardigheid van een domein op het internet te beoordelen. Je kunt jouw Domein Autoriteit checken aan de hand van MOZ. De domein autoriteit (DA) geeft met een waarde van 1 tot 100 aan hoe belangrijk en relevant een zoekmachine jouw website vindt. Deze waarde is ontwikkeld door MOZ zelf. Het beste kun je dan ook jouw DA checken met deze tool.

Ali Demir

Geschreven door:

Ali Demir

Leestijd: 3 min

Je Domein Autoriteit checken met verschillende tools

Wil je weten hoe sterk jouw website scoort? Er zijn verschillende tools waarmee je eenvoudig je Domein Autoriteit (DA) kunt checken. Bekijk bijvoorbeeld:

  1. MOZ DA Checker
    De officiële tool van Moz. Vul je domein in en krijg direct je DA-score, samen met extra inzichten over links en andere SEO-factoren.
  2. Ahrefs
    Ahrefs toont een vergelijkbare metric genaamd Domain Rating (DR). Hoewel het niet exact hetzelfde is als DA, geeft het een goed beeld van je domein sterkte.
  3. SEMRush
    Deze uitgebreide SEO-tool biedt een autoriteit score en handige rapporten over je backlinks en organisch verkeer.
  4. Majestic SEO
    Majestic gebruikt metrics zoals Trust Flow en Citation Flow om je domein kwaliteit te beoordelen. Ideaal voor een tweede mening naast DA.

Tools DA checken

Je DA checken in 3 stappen

Je Domein Autoriteit checken is super simpel. Volg deze drie stappen:

Stap 1: Ga naar een DA checker: Gebruik bijvoorbeeld de MOZ DA Checker of een gratis tool zoals SiteChecker. Zoek gewoon op “DA checken” en kies een betrouwbare tool.

DA checken stap 1

Stap 2: Vul je domein in: Typ je website-URL in het daarvoor bestemde vak en klik op ‘Check’ of ‘Analyze’. De tool doet de rest!

DA checken stap 2

Stap 3: Bekijk je score: Binnen een paar seconden krijg je jouw DA te zien, vaak met extra info over links en andere factoren die jouw score beïnvloeden.

DA checken stap 3

Dat is alles! Met deze score weet je direct waar je staat en wat je kunt verbeteren

Wat is een goede DA waarde?

Een goede DA-waarde hangt af van je doelen en concurrentie, maar over het algemeen geldt: hoe hoger, hoe beter. Hieronder zie je een overzicht van wat verschillende DA-scores betekenen:

DA waardeBetekenis
1-20Lage autoriteit. Veel nieuwe of kleinere websites vallen in deze categorie.
21-40Gemiddelde autoriteit. Je hebt een degelijke basis, maar er is ruimte voor groei.
41-60Hoge autoriteit. Jouw website heeft een sterk linkprofiel en goede SEO.
61-80Zeer hoge autoriteit. Vaak bereikt door gevestigde websites met veel content
81-100Topniveau. Denk aan gigantische platforms zoals Wikipedia of Google.

Waarom is je DA waarde belangrijk?

Door je DA te checken, weet je grofweg hoe hoog de kans is dat je hoog in de organische zoekresultaten van Google komt te staan. Hoe hoger je DA, hoe makkelijker het voor jou wordt om op eerste pagina van de zoekresultaten te komen. Dit is natuurlijk waar het allemaal om draait. Met een lage DA moet je heel wat meer inspanning leveren om daar te komen.

Je Domein Autoriteit is ook een groot onderdeel van linkbuilding. Bij het checken van iedere backlink wordt door veel linkbuilders rekening gehouden met de DA. Sommigen stellen hier zelfs een grens voor. Ze willen dan bijvoorbeeld alleen maar links van boven de 20 DA. Heeft een link een lagere waarde? Dan valt deze bij voorbaat al af.

Een link van een domein met een hoge DA-waarde hoeft echter niet per se te betekenen dat jij alle waarde hiervan overneemt wanneer je hier een link plaatst. Misschien staat de pagina waar jij op staat wel op nofollow of verwijzen er al ontzettend veel links naar andere domeinen. In het tweede geval ontvang je slechts een fractie van de gehele autoriteit en heb je er onderaan de streep niet zo veel aan als je zou denken. Zo zijn er diverse andere waarden waar door linkbuilding specialisten rekening mee gehouden wordt. Denk bijvoorbeeld aan de PA.

Hoe wordt de Domein Autoriteit berekend?

Het getal zegt iets over het hele domein, niet over een enkele pagina. Hierbij worden veel verschillende factoren in meegenomen om het te bepalen. Vaak zie je bij dit soort tools dat ze alleen de linkbuilding als factor nemen om een score te maken. Denk bijvoorbeeld aan de Domain Rating (DR) die ontwikkeld is door Ahrefs. Bij de DA ligt dat anders. Verschillende SEO factoren van over de hele website worden meegerekend.

Ook onderdelen van de content en techniek worden hierin meegenomen. Met dit totale plaatje beoordeelt MOZ jouw website met de DA waarde. Hoe hoger jouw DA, hoe beter en hoe makkelijker jij hoog kunt scoren in Google. Daarbij wordt de Domein Autoriteit berekend op een logaritmische schaal. De stap van 0 naar 10 is dus heel veel makkelijker dan de stap van 20 naar 30, en al helemaal van 40 naar 50 en hoger. Het betekent dus heel wat als jij een hoge DA-waarde hebt!

Welke termen kom je tegen bij DA checken?

Als je je Domein Autoriteit (DA) checkt, kom je allerlei termen tegen die handig zijn om te begrijpen. Ze vertellen je meer over hoe sterk je domein is en wat je kunt verbeteren. Hier zijn een paar belangrijke:

  • PA (Pagina Autoriteit): Dit is de score van een specifieke pagina, niet je hele website.
  • Domain Rating (DR): Vergelijkbaar met DA, maar dan van Ahrefs. Meet de kracht van je backlinks.
  • Trust Flow (TF): Laat zien hoe betrouwbaar je backlinks zijn, volgens Majestic.
  • Citation Flow (CF): Kijkt naar het aantal links dat naar jouw website wijst.
  • Spam Score: Een waarschuwingstool van Moz die laat zien of je risicovolle backlinks hebt.
  • Linking Root Domains: Het aantal unieke websites dat naar jouw website linkt.
  • Referring Domains: Hoeveel domeinen backlinks naar jouw website geven.
  • Dwell Time: De tijd die bezoekers op je pagina blijven hangen – hoe langer, hoe beter!
  • Anchor Text: De tekst waar een link mee naar jouw website verwijst.
  • NoFollow/DoFollow Links: Geeft aan of een link autoriteit doorgeeft (DoFollow) of niet (NoFollow).

Hoe verbeter je de DA?

Wil je je DA niet alleen kunnen checken, maar ook flink kunnen verhogen? We geven je een aantal simpele stapppen waarmee je een gigantisch verschil kunt maken.

Je kunt het volgende doen:

  1. Zorg voor sterke content: Schrijf waardevolle, interessante artikelen waar mensen graag naar linken. Hoe beter je content, hoe meer autoriteit je opbouwt.
  1. Bouw relevante backlinks: Probeer links te krijgen van andere betrouwbare websites in jouw branche. Dit kun je doen door samenwerkingen aan te gaan, gastblogs te schrijven of je content te promoten.
  1. Verwijder slechte links: Gebruik tools zoals Google Search Console om schadelijke of spammy links naar je website te vinden en laat deze verwijderen of disavowen.
  1. Verbeter je techniek: Zorg dat je website snel is, goed werkt op mobiele apparaten en geen technische fouten bevat. Tools zoals Google PageSpeed Insights helpen je hierbij.
  1. Betrek je bezoekers: Hoe langer mensen op je site blijven en doorklikken, hoe beter. Voeg interne links toe, maak je pagina overzichtelijk en voeg call-to-actions toe om bezoekers nieuwsgierig te maken.

Specifieke verbeteringen met SEO voor het optimaliseren van je Domein Autoriteit

Met behulp van zoekmachine optimalisatie kan de Domein Autoriteit worden verbeterd. Zoals eerder aangegeven wordt de DA ook berekend aan de hand van voornamelijk de SEO factoren. Daarom hier enkele belangrijke punten om rekening mee te houden:

  • Zorg dat jouw website specifiek en relevant is;
  • De tekst moet interessant en makkelijk leesbaar zijn;
  • Spam je zoekwoorden niet en verwerk ze op een natuurlijke manier;
  • Voeg afbeeldingen en video’s toe;
  • Begin met linkbuilding voor je website. Hoe relevanter de links, hoe beter dit is voor de autoriteit van je domein.

Wil je het verbeteren van je DA professioneel laten aanpakken? Onze SEO specialisten zetten een strategie op maat uit voor jouw website! Samen gaan we rond de tafel om te brainstormen, zodat wij alles leren over jouw bedrijf. Andersom kom jij alles te weten over hoe wij je website zullen aanpakken en hoe onze strategie eruit ziet. Neem direct contact op met onze experts!

Wat is PA en wat is het verschil met de DA?

Tijdens het bepalen van de DA wordt vaak ook gekeken naar de PA. Dit staat voor Pagina Autoriteit en wordt ook door MOZ berekend. In principe wordt het beoordeeld aan de hand van precies dezelfde factoren, alleen dan voor een specifieke pagina. De PA is dus een stuk nauwkeuriger, maar wordt ook heel lokaal gemeten. Echt alleen de autoriteit van die pagina wordt erin meegenomen.

Echter kunnen we nu ook het volgende stellen: een pagina met een PA van 0 betekent niet dat het geen waarde heeft. Met een DA van 60 bijvoorbeeld heeft een domein meer dan genoeg autoriteit om ook jou nog vanaf de 0 PA pagina te voorzien van autoriteit. Je moet dus ook rekening houden met het grotere plaatje!

Hoe weet ik dat de DA niet gemanipuleerd is?

Je komt een interessant domein tegen. Je gooit het in Moz en ziet dat de DA 60 is. Prima link zou je zeggen. Toch ziet de website er niet helemaal betrouwbaar uit. Het zijn de kleine dingen als geen klikbare links in de footer, geen sitemap en een chaotische indeling van de categorieën op het blog gedeelte. Hoe kom je er nu achter of deze DA gemanipuleerd is? Via Moz kom je er in ieder geval moeilijk achter.

Om een algeheel beeld te krijgen van de betrouwbaarheid van een website kun je een paar dingen doen.

  • Kijk via Ahrefs naar de bezoekersaantallen. Zijn dit er heel weinig, dan zegt dit al genoeg. Betrouwbaar is het dan eigenlijk niet!
  • Kijk ook via Ahrefs of Majestic eens naar de verwijzende domeinen. Zie je vreemde dingen, zoals heel veel domeinen zonder bezoekers? Gekke domeinen vanuit het buitenland? Of misschien een dip in de domeinen en als gevolg daarvan een knik in de bezoekersaantallen? Dit alles wijst erop dat er iets fout is gegaan met de linkbuilding. Misschien is de website verkeerd overgezet of is het domein zelfs gespamd. Hier wil jij dan ook zeker niet op staan!
  • Een andere manier is om te kijken naar welke backlinks er daadwerkelijk naar het domein verwijzen. Zitten hier ook wat links tussen met een goede DA-waarde en verschillende andere goede waarden? Dan is het een betrouwbaar domein om een link van te ontvangen.

 

Inhoudsopgave

Meer lezen van Ali
Meer lezen van Ali?

Alle begrippen op een rij

0-9

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J
K
L

M

N

O

P

Q
R

S

T

U

V
W

X
Y
Z