Interne links SEO 

In het kort

Interne links zijn links die je op je eigen website kunt vinden. Dit soort links geven je website structuur, maken je website gebruiksvriendelijk en dragen ook nog eens bij aan jouw posities in zoekmachines als Google en Bing. Door interne links op je website te plaatsen maak jij je website sterker in de ogen van zoekmachines. Door verschillende pagina’s op je website aan elkaar te verbinden gaat er genoeg linkjuice rond op je website en zien de zoekmachines jouw website als steeds waardevoller. Interne links zijn dus een belangrijk onderdeel van SEO.

Wanneer men zich bezighoudt met linkbuilding is het dan ook niet alleen belangrijk om autoriteit te krijgen, maar ook om deze op een juiste manier te verdelen. Wat zijn interne links? Waarom zet je ze in? En hoe voer je interne links door in WordPress? Je leest het in dit artikel of bekijk de video hieronder!

Ali Demir

Geschreven door:

Ali Demir

Leestijd: 3 min

Wat zijn interne links?

Interne links zijn links die verwijzen naar een andere pagina op dezelfde website. Dit kunnen links zijn in de tekst, maar bijvoorbeeld ook in een afbeelding of in een button. Interne links zijn in het leven geroepen om een website navigeerbaar te maken. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat het lastig kan zijn om je weg te vinden op een website die je voor het eerst ziet. Vooral als het een grote website is. Denk bijvoorbeeld aan nu.nl of bol.com Beide websites hebben een ander doel, maar zijn wel erg groot. Als deze twee websites geen interne links zouden hebben, zou het voor bezoekers bijna onmogelijk zijn om artikelen te lezen of producten te verkopen. Om je bezoeker te helpen, kan het daarom geen kwaad om knoppen en links toe te voegen aan je website.  Je begeleidt ze op die manier namelijk door jouw website heen. Voor jou betekend dit weer dat je bezoeker sneller uitkomt waar jij hem wil hebben op je website. Door interne links te plaatsen help je je bezoeker, maar ook jezelf.!

Binnen de interne links behandelen wij in de volgende lessen diverse onderdelen. We hebben ze voor je op een rij gezet:

Je weet nu wat interne links zijn, maar wat is het belang van interne links, en hoe zet je ze in voor SEO?

Waarom interne links voor SEO?

Interne links zijn nog steeds een belangrijk onderdeel van SEO. De verwachting is ook dat dit altijd wel zo zal blijven. Er zit namelijk een heldere logica achter. Interne links geven namelijk waarde door, ook wel linkjuice genoemd. De externe autoriteit die jouw website ontvangt, kun je zien als een waterreservoir. Het aantal en de kwaliteit van de links bepalen de grootte van dit waterreservoir. Jouw interne links zijn waterleidingen die de linkjuice doorgeven. Wanneer een pagina op jouw website meer interne links naar zich heeft wijzen, ontvangt het dus meer juice, en wordt automatisch belangrijker geacht. Dit fenomeen kun je kracht bijzetten, door bijvoorbeeld link sculpting toe te passen.  Zo zie je dus dat niet alleen externe links van belang zijn voor linkbuilding, maar dat interne links minimaal net zo belangrijk zijn; ze staan in elkaars verlengde. Maar hoe voer je nou een interne link door in WordPress?

Interne links in WordPress doorvoeren

WordPress maakt het je zeer gemakkelijk om interne links door te voeren. Je hebt hiervoor twee opties: visueel en tekst. Met visueel zie je de teksten hoe ze uiteindelijk in beeld komen, terwijl je met tekst de volledige code achter de teksten ziet. We laten beiden aan je zien: In de eerste foto zie je hoe je een interne link in het visuele gedeelte toevoegt. Hier selecteer je eerst de tekst waar je de link in wilt zetten. Vervolgens klik je op het icoontje van ‘link invoegen/bewerken’. Vervolgens verschijnt er een balk in beeld, waar je jouw bestemde URL in kunt voeren. Weet je de URL niet uit je hoofd, dan biedt WordPress ook een zoekfunctie. Hier kun je zoeken op paginatitel.

Interne

Via ‘tekst’ werkt het systeem eigenlijk hetzelfde. Je selecteert weer het gedeelte waar je jouw link in wilt zetten, waarna je helemaal links op ‘link’ klikt. Vervolgens krijg je eenzelfde zoekbalk in beeld, waar je op zowel URL als paginatitel kunt zoeken.

Links

Tot slot is er ook nog een derde optie. Wanneer je een oude website hebt, bestaat de kans dat je jouw link er handmatig in moet zetten. In dit geval werkt het net zoals iedere andere link. Je voert hiervoor de volgende HTML-code door: <a href=”URL”>link tekst</a>  Wil je toch liever een nofollow link in je tekst zetten, kun je het volgende doen: <a href=”URL” rel=”nofollow” >link tekst</a>

Hulp nodig met interne links?

Het kan zijn dat je helemaal nieuw bent als het gaat om SEO en nog niet weet hoe je interne linking moet aanpakken. Of misschien verdiep je je al een tijdje in SEO, maar ben je nog geen expert. Herken jij jezelf hierin? Dat is helemaal niet erg. Vraag vooral om hulp! Als SEO bureau krijgen wij dagelijks vragen over zowel backlinks als interne links. Wat je vraag ook is, je kunt altijd bij ons terecht. Vraag maar raak! Of misschien ben jij wel op zoek naar een bureau dat interne linking en andere facetten van SEO voor jou bedrijf kan oppakken? Ook dan kun je altijd bij ons aankloppen. Onze SEO specialisten voeren een GRATIS SEO scan voor je uit, zodat jij weet waar de kansen voor jou liggen en waar je nog aan moet werken om bezoekers binnen te halen. Wil jij ook zo’n GRATIS SEO scan? Aarzel niet. Vraag hem direct aan!

Inhoudsopgave

Meer lezen van Ali
Meer lezen van Ali?

Alle begrippen op een rij

0-9

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J
K
L

M

N

O

P

Q
R

S

T

U

V
W

X
Y
Z