Wat is een bounce rate?

De bounce rate, of bouncepercentage, is het percentage bezoekers dat op je website komt en direct weer verlaat. Dit kan direct zijn, maar ook na enkele minuten. Het gaat erom dat ze geen actie ondernemen wat bijdraagt aan de bounce rate. Wat betekent dit voor jou als ondernemer? Het laat jou zien hoe goed de content en het design aansluiten bij de zoekintentie van de bezoeker.

Ali Demir

Geschreven door:

Ali Demir

Leestijd: 3 min

Waarom is de bounce rate belangrijk?

Door het analyseren van de bounce rate kun je zien hoe effectief je website is in het vervullen van de verwachtingen van je bezoekers. Is de bounce rate van een pagina hoog? Dan vinden de bezoekers blijkbaar niet waar ze naar op zoek zijn. Jouw pagina levert dus niet wat ze verwachten waardoor ze terugklikken naar Google of de vorige pagina. Heeft jouw website een hoge bounce rate? Plan dan in om kritisch naar jouw website te kijken en neem hier ook de termen in mee waarop je gevonden wordt of wil worden. Door hier op in te spelen kan je jouw bounce rate verlagen.

Zo bereken je de bounce rate

Ben je benieuwd naar de bounce rate van jouw onderneming? Er zijn drie verschillende manieren om in te gaan op de berekening van het bounce percentage:

  1. Website breed: Het aantal bounces van alle pagina’s op de website (in een bepaalde periode) / Het totaal aantal instappen alle pagina’s op dezelfde pagina.
  2. Pagina niveau: Het totaal aantal bounces op een pagina (in een periode) / het totaal aantal instappen (eerste paginaweergave) op de pagina.
  3. Gesegmenteerd: Het totaal aantal bounces van alle pagina’s in bepaald segment van de website (in een bepaalde periode) / Totaal aantal bezoeken aan die pagina’s in hetzelfde segment en periode.

Bounce rate berekenen via Google Analytics

Via Google Analytics, een tool waarbij de data van een website wordt bijgehouden, kun je zelf de bounce rate berekenen. Op het moment dat een bezoeker bijvoorbeeld maar één pagina bezoekt en verder geen actie uitvoert, dan wordt dit door het platform geregistreerd als bounce, en wordt het opgenomen in het bounce rate percentage.

Ideale bounce rate

Er is geen ideale bounce rate. Dit verschilt namelijk dusdanig per branche en pagina, dat er geen accuraat gemiddelde uit valt te trekken. Wel kan je door middel van A/B testing per pagina bekijken hoe de bounce rate te verlagen valt.

Is de bounce rate van je website 50%? Dat betekent dat 50% van de websitebezoekers de website verlaat na het bekijken van één pagina. Dit percentage wil je natuurlijk zo laag mogelijk houden.

  • 26 tot 40 procent kan worden gezien als uitstekend
  • Bouncerate tussen 41 en 55 procent is gemiddeld
  • 56 tot 70 procent is hoger dan gemiddeld
  • Boven de 70 procent is te hoog

* Percentages verschillen per branche en pagina, controleer dit zelf ook.

Factoren die van invloed zijn op bounce rate

Er zijn tal van redenen waarom bezoekers je website kunnen verlaten zonder verdere interactie. Enkele veel voorkomende factoren zijn:

  1. Slechte gebruikerservaring: Als je website moeilijk te navigeren is, traag laadt of een onaantrekkelijk ontwerp heeft, zullen bezoekers eerder geneigd zijn om weg te klikken.
  2. Irrelevante of slechte content: Als de content op je site niet overeenkomt met wat bezoekers zoeken, of als de kwaliteit van je content te wensen overlaat, zullen ze niet langer geïnteresseerd zijn in verder bladeren.
  3. Ontbreken van een duidelijke call-to-action (CTA): Als bezoekers niet weten wat ze vervolgens moeten doen, zullen ze waarschijnlijk vertrekken zonder verdere interactie.

Voorkom een hoge bounce rate

Ondanks dat we net aangeven dat een ideale bounce rate niet bestaat, wordt vaak een lage bounce rate toch als positief gezien. Dit betekent namelijk dat bezoekers meer tijd op jouw website doorbrengen. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een hoge bounce rate. Het kan bijvoorbeeld liggen in het technische gedeelte van een website. Zo zal een lange laadtijd er zeer waarschijnlijk voor zorgen dat bezoekers jouw website alweer verlaten voordat deze helemaal geladen is. Bovendien is het belangrijk om te zorgen dat je website ook op mobiel optimaal werkt waardoor de mobiele gebruikers niet gelijk je website verlaten. Het belangrijkste is om altijd met een kritische blik naar je eigen website te blijven kijken en hem te blijven optimaliseren. Zo kom je wellicht al snel op punten die je eenvoudig kunt uitvoeren die leiden tot een lagere bounce rate.

Bounce rate en SEO

De bounce rate is niet een directe rankingsfactor, maar kan wel indirect invloed uitoefenen op je SEO. Een te hoge bounce rate kan namelijk een signaal geven aan de zoekmachines dat de content niet kwalitatief of relevant is, wat kan leiden tot een lagere ranking in de zoekresultaten.

Bounce rate en exit rate

Het verschil tussen exit rate en bounce rate is de instappagina van de bezoeker. Naast informatie te verzamelen voor de bounce rate, is het ook belangrijk om naar de exit rate te kijken. Dit toont bezoekers die via een andere pagina van je website zijn binnengekomen, en ook via deze pagina zijn vertrokken. Als bijvoorbeeld de exit rate van de pagina ook hoog is, dan kan het zijn dat het niet aan de verwachting van de bezoeker voldoet.

Hoe verlaag je de bounce rate?

Verbeter de gebruikerservaring

Een gebruiksvriendelijke website is essentieel om je bounce rate te verlagen. Hier zijn enkele tips om de gebruikerservaring te verbeteren:

  • Zorg voor een snel ladende website
  • Maak je website mobielvriendelijk
  • Gebruik een intuïtieve navigatie
  • Kies voor een aantrekkelijk en overzichtelijk ontwerp

Optimaliseer je content

De kwaliteit en relevantie van je content spelen een grote rol bij het bepalen van je bounce rate. Om bezoekers te verleiden langer op je site te blijven, moet je zorgen voor:

  • Boeiende en informatieve content die bezoekers waarde biedt
  • Duidelijke en beknopte koppen en subkoppen die de aandacht trekken
  • Visuele elementen zoals afbeeldingen, video’s en infographics om je content aantrekkelijker te maken
  • Interne links om bezoekers naar gerelateerde content te leiden

Gebruik duidelijke call-to-actions (CTA’s)

Om je bounce rate te verlagen, is het belangrijk om bezoekers duidelijk te maken wat ze vervolgens moeten doen. Enkele effectieve CTA’s zijn:

  • Inschrijven voor je nieuwsbrief
  • Downloaden van een gratis e-book of whitepaper
  • Aanmelden voor een webinar of evenement
  • Contact opnemen voor meer informatie
  • Zorg ervoor dat je CTA’s opvallen en gemakkelijk te begrijpen zijn.

Veelgestelde vragen over bounce rate

Wat is een goede bounce rate?

Er is geen vast percentage dat als een “goede” bounce rate kan worden beschouwd, omdat dit afhangt van de aard van je website en de doelen die je hebt gesteld. Over het algemeen wordt een bounce rate van 40% of lager als goed beschouwd, terwijl een percentage van 60% of hoger als hoog wordt gezien. Echter, het is belangrijk om te focussen op het verbeteren van je bounce rate in plaats van je blind te staren op specifieke percentages.

Heeft bounce rate invloed op mijn SEO?

Hoewel bounce rate niet direct wordt gebruikt als een rankingfactor door Google, kan het indirect van invloed zijn op je SEO. Een hoge bounce rate kan wijzen op problemen met de gebruikerservaring of de kwaliteit van je content, wat uiteindelijk kan leiden tot een lagere ranking in de zoekresultaten.

Hoe kan ik mijn bounce rate meten?

De bounce rate van je website kan eenvoudig worden gemeten met behulp van tools zoals Google Analytics. Door regelmatig je bounce rate te controleren, kun je inzicht krijgen in de prestaties van je website en de effectiviteit van je marketinginspanningen.

Conclusie

Wat is bounce rate? Het is een cruciale factor die je in de gaten moet houden om het succes van je website te verbeteren. Door je te richten op het verbeteren van de gebruikerservaring, het optimaliseren van je content en het gebruiken van duidelijke call-to-actions, kun je je bounce rate verlagen en de betrokkenheid van je bezoekers vergroten. Onthoud dat het belangrijk is om te focussen op het verbeteren van je bounce rate en je niet te veel zorgen te maken over specifieke percentages. Zo kun je een betere online aanwezigheid opbouwen en je online succes vergroten.

Inhoudsopgave

Meer lezen van Ali
Meer lezen van Ali?

Alle begrippen op een rij

0-9

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J
K
L

M

N

O

P

Q
R

S

T

U

V
W

X
Y
Z