Sinds 2013 Over ons Werken bij Cases Begrippen Blog Bereikbaar 08:00 - 17:00
Bereken snel jouw prijs

Wat is een call to action?

Een call to action (CTA) is eigenlijk gewoon een oproep waarmee je mensen aanspoort om iets te doen. Denk aan een knop, een link of een stukje tekst dat zegt: “Koop nu” of “Meld je aan”. Het idee is dat je duidelijk en actief aangeeft wat je wilt dat iemand doet, of dat nou een aankoop is, een inschrijving voor je nieuwsbrief of een offerte aanvragen. Je maakt het zo simpel mogelijk, zodat mensen meteen begrijpen wat de bedoeling is en sneller actie ondernemen.

SAM Auteur Ali

Geschreven door:

Ali Demir

Leestijd: 3 min

De kracht van een goede CTA

Een sterke CTA werkt omdat het je bezoekers precies vertelt wat ze moeten doen. En dat moet je letterlijk nemen: mensen houden van duidelijkheid. Gebruik actieve taal zoals “Koop nu” of “Meld je vandaag nog aan”. Waarom? Omdat je bezoekers daarmee een duwtje in de juiste richting geeft. Niemand wil tijd verspillen, en door helder te zijn, help je ze sneller een beslissing te nemen.

Maar let op: een CTA is meer dan alleen een paar woorden. Het gaat ook om hoe je het presenteert. Denk aan opvallende knoppen, overtuigende voordelen en soms zelfs een vleugje urgentie. Want zeg nou zelf: wie wil een goede deal missen?

Hoe schrijf je een CTA die écht werkt?

Een goede CTA voelt als een natuurlijke uitnodiging, zonder dat het te dwingend overkomt. Je wilt mensen motiveren om te klikken, niet irriteren.

Op heel veel verschillende manieren kun je dus CTA’s implementeren en jouw website optimaliseren. Maar waar moet je precies rekening mee houden om jouw call to action te laten renderen? We hebben de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet:

1. Zorg voor duidelijkheid

Niemand wil gissen naar wat je bedoelt. Een CTA als “Meer informatie” is bijvoorbeeld veel te vaag. Wat krijg je precies als je klikt? Een betere optie is “Ontdek onze uitgebreide gids” of “Lees alles over ons aanbod”. Zo weet je bezoeker meteen wat hij of zij kan verwachten.

2. Actieve en persoonlijke taal werkt

Zinnen zoals “Bestel nu” of “Download je gratis e-book” zijn krachtig omdat ze een actie beschrijven. Nog beter wordt het als je je bezoeker direct aanspreekt. Denk aan: “Wil jij vandaag nog besparen?” of “Ontvang je bestelling morgen al in huis”. Je creëert daarmee een gevoel van betrokkenheid.

3. Urgentie prikkelt de lezer

We houden er niet van om iets mis te lopen. Als je woorden zoals “Vandaag nog”, “Nu” of “Op=op” toevoegt, wordt je CTA ineens een stuk aantrekkelijker. Het speelt in op FOMO (Fear Of Missing Out), en ja, dat werkt. Stel je bijvoorbeeld voor dat je leest: “Nog maar 3 stuks op voorraad”. Dat motiveert om meteen te handelen.

4. Visueel aantrekkelijk en opvallend

Als een CTA niet opvalt, doet hij zijn werk niet. Denk aan knoppen in een felle kleur die contrasteren met de rest van je pagina. Een rood of groen knopje springt er bijvoorbeeld direct uit. Je kunt ook spelen met animaties: een subtiel bewegende knop trekt net wat meer aandacht.

5. Voordelen benoemen

Wat krijgt iemand als ze klikken? Dat wil iedereen weten. Als je iets gratis aanbiedt, vermeld dat dan. Bijvoorbeeld: “Probeer gratis 30 dagen” of “Bestel nu met gratis verzending”. Het helpt ook om een voordeel concreet te maken, zoals “Vandaag besteld, morgen in huis”.

6. Maak het simpel

Hoe makkelijker het is om actie te ondernemen, hoe beter. Als je het jouw bezoeker makkelijk maakt om tot een conversie te komen, dan is de drempel dus een stuk lager en zal jouw bezoeker veel makkelijker actie ondernemen. Laat je bezoekers bijvoorbeeld niet verdwalen in een doolhof van keuzes. Een korte route naar de actie is het meest effectief. Te veel opties? Dan haakt je bezoeker vaak af.

7. Blijf testen

Het is belangrijk om in de gaten te houden wat je call to action doet. Meet via Google Analytics hoe vaak jouw knop aangeklikt wordt en vergelijk dit bijvoorbeeld met een andere knop op een andere pagina. Zo kun je de call to actions door middel van A/B testen optimaliseren en er het meeste uit halen!

Inspiratie uit de praktijk

Grote merken zetten CTA’s slim in, en daar kunnen we veel van leren. Laten we een paar voorbeelden bekijken:

Coolblue

Coolblue is een meester in CTA’s. Op hun website word je meteen aangespoord om actie te ondernemen. Denk aan:

  • “Bekijk alle deals” – helder en direct.
  • “Op=op” – speelt in op urgentie.
  • En dat alles in combinatie met voordelen zoals: “Vandaag besteld, morgen in huis”.

Coolblue call to actions

Voorbeeld call to action

Blokker

Bij Blokker zie je duidelijke aanbiedingen zoals “2+1 gratis”, met een knop ernaast: “Bekijk nu”. Ook vragen ze gericht: “Waar ben je naar op zoek?”. Het voelt alsof ze je persoonlijk willen helpen, en dat werkt.

Blokker call to action

Adidas

Adidas maakt het heel visueel. Grote banners met teksten zoals “Shop nu” of “Tot wel 50% korting” sturen je direct naar een specifieke pagina. Zo maak je keuzes makkelijk en aantrekkelijk.

Adidas voorbeeld call to actions

Waarom is een call to action belangrijk?

Een Call to Action (CTA) is een directe oproep aan bezoekers van een website, e-mail of advertentie om een specifieke actie te ondernemen. Dit kan variëren van het invullen van een formulier, downloaden van een whitepaper tot het plaatsen van een bestelling. Het doel van een call to action is om bezoekers te stimuleren tot interactie en hen effectief door de klantreis te leiden.

Een effectieve Call to Action speelt een cruciale rol in het verhogen van conversies. Denk aan teksten zoals “Bestel nu”, “Ontvang gratis advies” of “Download onze gids”. Door krachtige en doelgerichte CTAs te gebruiken, zorg je ervoor dat bezoekers niet alleen op je website blijven, maar ook daadwerkelijk actie ondernemen.

Voorbeelden succesvolle Call to Action:

  • E-commerce: “Nu 20% korting, shop vandaag nog!”
  • Dienstverlening: “Vraag gratis advies aan en ontdek je kansen!”
  • B2B-marketing: “Download het complete whitepaper en groei je omzet.”
  • Leadgeneratie: “Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.”

Inhoudsopgave

Meer lezen van Ali
Meer lezen van Ali?

Alle begrippen op een rij

0-9

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J
K
L

M

N

O

P

Q
R

S

T

U

V
W

X
Y
Z