Wat is een URL?

Een URL is een adres van een specifieke pagina op een website. URL is de afkorting van Uniform Resource Locator en wordt ook wel webadres genoemd. Iedere pagina heeft zijn eigen unieke webadres. Zelfs iedere afbeelding heeft zijn eigen unieke URL. Je kunt het webadres van iedere pagina of afbeelding op het internet terugvinden in de adresbalk bovenaan de pagina.

Ali Demir

Geschreven door:

Ali Demir

Leestijd: 3 min

Hoe is een URL opgebouwd?

Om een goede URL op te bouwen is het verstandig om het eenvoudig en overzichtelijk te houden. Dit is niet alleen voor de bezoekers handig maar ook voor de crawlers van zoekmachines. Het begin van je URL is altijd het domein. Vervolgens komt de categorie. Dit kan van alles zijn. Bij de URL van deze pagina is dat bijvoorbeeld ‘begrippenlijst’: https://www.samonlinemarketing.nl/begrippenlijst/algemeen/wat-is-een-url/. Het stukje ‘algemeen’ is weer een subcategorie. Vervolgens komt de titel of naam van het product of de pagina. Een URL bestaat dus uit verschillende onderdelen. Hieronder lichten we ieder onderdeel gedetailleerd toe in chronologische volgorde!

1. Protocollen heb je nodig voor toegang tot de pagina

Het protocol is het eerste deel van een URL en geeft aan welk communicatieprotocol gebruikt moet worden om toegang te krijgen tot de bron. Voorbeelden van protocollen zijn HTTP (Hypertext Transfer Protocol) en HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure). Wat het verschil is lees je onderaan de pagina!

2. Subdomeinen zijn optioneel

Een subdomein is een optioneel onderdeel van een URL en is een extra niveau van organisatie binnen het domein. Subdomeinen worden vaak gebruikt om verschillende secties of diensten van een website te scheiden, zoals blog.domeinnaam.nl of shop.domeinnaam.nl.

3. De kern van je URL is de domeinnaam met het TLD

De domeinnaam is het belangrijkste onderdeel van een URL. Deze bestaat uit een reeks tekens die uniek zijn voor een website. Het domein is vaak de naam van het bedrijf of de organisatie achter de website en eindigt meestal met een extensie zoals .com, .org of .nl. Deze extensie is weer een los onderdeel van een URL. Dit wordt ook wel de TLD genoemd, wat de afkorting is van Top-Level Domein. Voor SEO is het beter om te kiezen voor de landcode waar jij vindbaar wil zijn. Google ziet hieraan namelijk meteen waar je gevestigd bent. Gebruik jij dus .nl, dan zal je makkelijker hoog in Google komen dan wanneer je een andere TLD gebruikt.

4. Categorieën van een URL zijn de submappen of sub directories

Submappen, of sub directories, vormen de hiërarchische structuur van een website. In een URL geven ze aan in welke categorie de specifieke pagina zich bevindt op de webserver. Als je kijkt naar de URL van deze pagina waar jij je nu op bevindt, dan zie je dat er zelfs twee submappen zijn. Je zit binnen de website in de categorie van de begrippenlijst, maar binnen de begrippenlijst zijn er ook weer verschillende categorieën. Deze pagina en URL valt dus in de categorie ‘algemeen’ binnen de categorie ‘begrippenlijst’.

5. Slug: de naam van de pagina zelf

De slug wordt ook wel het pad van de URL genoemd. Dit is de naam of de tekens van de pagina zelf. Met dit onderdeel wordt een webadres binnen een website echt uniek. De voorgaande onderdelen kunnen binnen een website namelijk in verschillende URL’s hetzelfde zijn. In het huidige artikel is de slug dus: ‘wat-is-een-url’.

De slug moet altijd anders zijn. Probeer je dezelfde slug opnieuw op te slaan, dan zal er vaak automatisch ‘-2’ achter geplakt worden. Zo blijft de slug en de URL toch uniek.

6. Parameters en ankers voor extra informatie

Parameters worden vaak gebruikt om extra informatie door te geven aan de server. Denk aan zoekopdrachten of filteropties. Ze worden meestal aangegeven met een vraagteken (?) gevolgd door een reeks van variabelen en waarden. Wanneer je op een webshop een filter aanklikt, dan zie je in de URL achter de slug een vraagteken met deze verschillende tekens erachter verschijnen.

Ankers worden gebruikt om direct naar een specifiek deel van een webpagina te navigeren. Ze worden aangeduid met een hekje (#) gevolgd door een unieke identificatie voor het betreffende deel van de pagina. Wanneer ik naar de heading van deze alinea wil verwijzen, dan kun je dit als volgt doen. Markeer het met je muis, druk op de rechter muisknop en selecteer ‘Link naar markering kopiëren’. Nu krijg je de volgende link:

https://www.samonlinemarketing.nl/begrippenlijst/algemeen/wat-is-een-url/#:~:text=URL%20toch%20uniek.-,6.%20Parameters%20en%20ankers%20voor%20extra%20informatie,-Parameters%20worden%20vaak

Waarom moet je een URL niet zomaar aanpassen?

Een URL is belangrijk voor SEO omdat hier externe links naar kunnen verwijzen. Het is dan ook verstandig om een URL niet zomaar aan te passen. De URL is namelijk opgeslagen in de database van Google. Deze URL heeft dan ook al een bepaalde waarde, zeker als het al lang bestaat of er meerdere externe en interne links naar verwijzen. Verander je dit zomaar dan kan het zo zijn dat de bezoeker van je website een foutmelding (404-pagina) te zien krijgt. Gelukkig kun je dit voorkomen door een redirect in te stellen wanneer je toch de URL aanpast. Hiermee kan je zorgen dat de pagina autoriteit, ook wel linkjuice, toch nog doorstroomt naar de nieuwe URL en dat de bezoekers geen 404 melding krijgen.

Met een nieuwe pagina is het dus wel altijd zo dat Google deze weer opnieuw moet indexeren en waarde moet geven, ook al voer je een redirection door. Je kunt er dus beter voor zorgen bij het aanmaken van een nieuwe pagina, dat deze meteen de juiste URL heeft. Moet een URL dus toch aangepast worden? Zorg er dan voor dat je alles secuur redirect. Eventueel kun je de links nalopen die je in jouw linkbuilding strategie hebt geplaatst. Links die geredirect worden geven namelijk toch minder waarde.

Richt je URL’s slim in voor jouw SEO strategie!

URL’s spelen een belangrijke rol in SEO, ook wel zoekmachine optimalisatie. Wat betreft redirections en linkbuilding hebben we je hierboven al wat verteld over hoe een URL invloed kan hebben op je SEO strategie. Maar er zijn nog meer factoren die invloed kunnen hebben op de rankings van een pagina. Een goed gestructureerde en leesbare URL maakt het bijvoorbeeld voor zoekmachines en gebruikers gemakkelijker om te begrijpen waar een pagina over gaat. Probeer bij het maken van URL’s duidelijke en beschrijvende woorden te gebruiken die de inhoud van de pagina weergeven. Gebruik het liefst zelfs zoekwoorden!

Het opnemen van relevante zoekwoorden in je URL’s kan helpen om je pagina’s beter te laten ranken voor die specifieke zoektermen. De URL maakt namelijk meteen duidelijk waar jouw pagina over gaat. Gebruik dan ook het liefst je hoofdzoekwoord in je slug. Zorg er echter voor dat je het niet overdrijft met het gebruik van zoekwoorden. Dit kan namelijk leiden tot over optimalisatie en negatieve gevolgen hebben voor je ranking. Google ziet dit namelijk als keyword stuffing, waar je zelfs een penalty voor kunt krijgen! Dan ben je alleen maar verder van huis.

Korte en bondige URL’s zijn meestal beter voor SEO. Ze zijn makkelijker te onthouden en te delen, en geven een duidelijkere structuur aan de website. Probeer onnodige woorden en tekens uit je URL’s te verwijderen om ze zo kort en simpel mogelijk te houden.

Veelgestelde vragen over URL’s

Wat betekent URL?

URL staat voor Uniform Resource Locator en is een gestructureerde reeks tekens die gebruikt wordt om een locatie op het internet te identificeren en te vinden.

Wat is het verschil tussen HTTP en HTTPS?

HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol en is het standaardprotocol voor het overbrengen van gegevens op het web. HTTPS, of Hypertext Transfer Protocol Secure, is een veiligere versie van HTTP. Dit zorgt voor een versleutelde verbinding tussen de gebruiker en de server. HTTPS is dus een veiligere versie van het HTTP-protocol. Het gebruik van HTTPS kan niet alleen de veiligheid van je website verbeteren, maar wordt zelfs beloond door zoekmachines met een betere ranking.

Wat zijn dynamische en statische URL’s en welke zijn beter voor SEO?

Dynamische URL’s worden automatisch gegenereerd op basis van bepaalde parameters en kunnen er onleesbaar en ingewikkeld uitzien. Statische URL’s daarentegen zijn handmatig gemaakt en zien er vaak veel duidelijker en gestructureerder uit. Het wordt aanbevolen om statische URL’s te gebruiken voor SEO-doeleinden.

Zijn URL-verkorters veilig om te gebruiken?

Hoewel URL-verkorters nuttig kunnen zijn om lange URL’s in te korten, kunnen ze ook veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Sommige verkorte URL’s kunnen gebruikt worden voor phishing-aanvallen of het verspreiden van malware. Wees voorzichtig bij het gebruik van URL-verkorters en zorg ervoor dat je een betrouwbare dienst kiest.

Inhoudsopgave

Meer lezen van Ali
Meer lezen van Ali?

Alle begrippen op een rij

0-9

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J
K
L

M

N

O

P

Q
R

S

T

U

V
W

X
Y
Z